Friday, November 27, 2009

World Of Warcraft










To WOW (World of Warcraft) είναι ένα από τα πιο πετυχημένα παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια. Εντάσεται στην κατηγορία των MMORPG (massive multiplayer online role playing game) και έχει κατακτήσει την κορυφή από τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας του. Κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2005 και μέχρι τώρα υπάρχουν πάνω από 12 εκατομμύρια άνθρωποι που παίζουν σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία. Αυτή του η επιτυχία οφείλεται κατά κύριο λόγο στον πολύ καλά σχεδιασμένο κόσμο του αλλα και τρόπο παιχνιδιού (gameplay) . Από τα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας του αποτέλεσε πρότυπο σχεδιασμού πολλών άλλων παιχνιδιών. Το αρχιτεκτονικό στοιχείο είναι πολύ έντονο στο παιχνίδι από το σενάριό του μέχρι και τα γραφικά του.

Σκοπός του παιχνιδιού έιναι να επιλέξει ο παίχτης ένα χαρακτήρα με τον οποίο θα πρέπει μέσα από διάφορες δοκιμασίες και αποστολές να τον κάνει όσο το δυνατόν πιο ισχυρό, με περισσότερες μαγικές ιδιότητες, αντικείμενα κλπ. Αυτό χωρίζεται σε δύο σκέλη μέσα στο παιχνίδι. Το ένα είναι να καταφέρει ο παίχτης να φτάσει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο (level) και το δεύτερο να μαζέψει τα αντικέιμενα που θα τον κάνει να ξεχωρίζει από τους άλλους.

Η βασική διαφορά σε αυτά τα δύο σκέλη είναι ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου, ο παίχτης κινείται στον χάρτη του παιχνιδιού διαρκώς, ανακαλύπτοντας καινούριες περιοχές χωρίς όμως ποτέ να γυρίζει πίσω σε αυτές (λόγο έληψης αναγκαιότητας και όχι εξαναγκασμού από το παιχνίδι). Αυτό μπορεί να συσχετιστεί με ένα κτιριακό προγραμμα μουσείου στο οποίο αλλάζει διαρκώς ο χώρος στον οπόιο βρίσκεται ο επισκέπτης, αλλά αν και του δίνεται η δυνατότητα να επιστρέψει στο χώρο που βρισκόταν, σπάνια θα το κάνει. Αυτό συνήθως επιτυγχάνεται όταν ο επισκέπτης θέλει την παραπάνω γνώση και εμπειρία (experience για τα παιχνίδια) ώστε να τον αποτρέπει να γυρίσει στο προηγούμενο δωμάτιο, χώρο ή περιοχή στην περιπτωση του video game, αναζητώντας το καινούριο.

Από την άλλη όταν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο του παιχνιδιού ο χαρακτήρας του, ο πάιχτης αλλάζει τελείως συνήθειες και στόχους μέσα στο παιχνίδι. Πηγαίνει σε κάποιες πολύ συγκεκριμένες περιοχές αναζητώντας όχι πλέον την απαραίτητη γνώση αλλά τα υλικά αγαθά. Όπως ένας καταναλωτής επισκέπτεται ένα κατάστημα, βρίσκει αυτό που έψαχνε, αλλά την επόμενη μέρα κυκλοφορεί κάτι καινούριο, καλύτερο από το προηγούμενο, που δε το έχει κανείς άλλος και θα θελήσει να το αποκτήσει. Οπότε αρχίζει ένα αέναο κυνήγη δύναμης και αντικειμένων που ο παίχτης δε χρειάζεται τίποτα περισσότερο να του κινήσει το ενδιαφέρον και να συνεχίσει αυτό που κάνει.

Γενικότερα το σενάριο του παιχνιδιού θυμίζει ένα κτίριο το οποίο είναι σχεδιασμένο γραμμικά, με έναν κεντρικό διάδρομο έχοντας κατά μήκος του πολλά μικρά δωμάτια.Ο κάθε επισκέπτης μπορεί να μπει σε όσα επιλέξει και στο τέλος αυτού του διαδρόμου υπάρχει μία τεράστια αίθουσα όπου εκεί μαζεύονται τελικά όλοι. Τέλος, εκεί υπάρχουν καινούρια δωμάτια στα οποία μπορουν να πάνε οι επισκέπτες αλλά υπάρχει και προμελετημένος χώρος ώστε να προστεθούν καινούρια δωμάτια.


No comments:

Post a Comment