Sunday, November 15, 2009

Παρουσίαση των βασικών προθέσεων για την κριτική-συσχετισμό με έννοιες πόλης και αρχιτεκτονικής, του video game GRAND THEFT AUTO. Aναφερόμαστε κατ’ αρχάς σε ένα παιχνίδι στημένο σε αστικό τοπίο, με πρόδηλη ελευθερία δράσης σ’ αυτό και σε πρώτο επίπεδο θα επιχειρηθεί διερεύνηση του τρόπου ‘κατασκευής’ αυτών των αστικών περιβαλλόντων στα οποία η δράση εκτυλίσσεται. Ακολούθως θα παρουσιαστεί ανάλυση της σύστασής τους (γνωρίζουμε ήδη πως αποτελούν κράματα γνωστών αμερικανικών μεγαλουπόλεων) και διερεύνηση των εμπεριεχόμενων δυναμικών πεδίων που επιδρούν στο συγκινησιακό του παίκτη και καθοδηγούν τις ενέργειές του. Θα συμπορευτούμε με κείμενα του Aldo Rossi για τους αστικούς συντελεστές, τις κατ’ αναλογία πόλεις και το αστικό περιβάλλον εν γένει, αλλά και κείμενα του Bernard Tschumi όσον αφορά στη σχέση προγράμματος και γεγονότων. Εξ άλλου δεδομένου του ότι η εικόνα κυριαρχεί στο παιχνίδι, προβληματισμοί για την αρχιτεκτονική στην εποχή της εικόνας θα συμπεριληφθούν στο πρώτο κομμάτι της ανάλυσης.



Στη συνέχεια το δεύτερο μέρος, θα αναζητήσει τον βασικό τελεστή του παιχνιδιού που δεν είναι άλλος από την περιπλάνηση. Θα εντοπίσει στοιχεία που συνθέτουν χάρτες γεγονότων (πιθανή σύνδεση με τα δυναμικά πεδία του πρώτου κομματιού), οι οποίοι κατά την εξέλιξη του σεναρίου, καταφέρνουν να εκτρέψουν τον παίκτη από τις αποστολές, για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρόνο. Μήπως τελικά υπερισχύουν του σεναρίου; Επίσης θα αναλυθεί το αυτοκίνητο ως μέσο περιπλάνησης και θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο στην διερεύνηση των σχέσεων έκτασης πόλης, χρόνου και αντιληπτικότητας του πεδίου. Θα μελετηθούν γι’ αυτό κείμενα της Καταστασιακής Διεθνούς, η θεωρία της ψυχογεωγραφίας του Guy Debord αλλά και σε αναλογία άλλα παραδείγματα περιπλάνησης όπως το parkour. Θα παρατεθούν πιθανώς συσχετισμοί με τον άνθρωπο-πλάνητα.
Τέλος πρόθεση αποτελεί να δοθεί συνέχεια σε μια σκέψη της αρχικής ανάλυσης η οποία αφορά στο συμπέρασμα πως ο παίκτης στον ψηφιακό αστικό χώρο του GTA εφαρμόζει ενστικτωδώς αντιδράσεις ανθρώπινες, που συμβαίνουν στο φυσικό δημόσιο χώρο και που είτε προέρχονται από εμπειρίες της καθημερινότητας είτε πολύ περισσότερο από εικόνες μέσω των ΜΜΕ αλλά και του διαδικτύου.
Θα ακολουθήσει συνολικό συμπέρασμα, παραθέματα που θα χρησιμοποιηθούν, πιθανώς και εικονογραφικό υλικό.

No comments:

Post a Comment