Monday, November 16, 2009

The Compilation of Final Fantasy VII


To Final Fantasy VII είναι ο έβδομος τίτλος της σειράς παιχνιδιών Final Fantasy και κυκλοφόρησε το 1997 για το Playstation. Τα Final Fantasy είναι η σειρά που εισήγαγε στον κόσμο των video games τον όρο JRPG (Japanese Role playing game). Ο όρος jrpg ορίζει ένα παιχνίδι το οποίο έχει τα βασικά στοιχεία ενός γενικότερου Role-Playing video game (δηλαδή την ανάπτυξη ενός χαρακτήρα με βάση την πρόοδο του μέσα από την περιπλάνηση του σε ένα κόσμο) αλλά και ορισμένες «παρατυπίες» αυτού του κανόνα, όπως η ύπαρξη ενός απόλυτου σεναρίου που «οδηγεί» τον παίκτη καθ’όλη την διάρκεια του παιχνιδιού αλλά και η ανάπτυξη, όχι ενός, πλέον, χαρακτήρα αλλά μια ομάδας.

Το Final Fantasy VII υπήρξε τίτλος-σταθμός για την ιστορία της σειράς, καθώς υπήρξε το πρώτο RPG video game με τρισδιάστατο περιβάλλον αλλά και ο πρώτος τίτλος της σειράς που έδωσε τόσο μεγάλη βάση στο κινηματογραφικο στοιχείο, σας μέσο εξέλιξης της ιστορίας μέσα στο παιχνίδι.

Η επίτυχία του παιχνιδιού ήταν τόση, που η εταιρία αποφάσισε την δημιουργία ενός project ονόματι Compilation of Final Fantasy VII, το οποίο αφορούσε την δημιουργία περισσότερων video game τίτλων γύρω από τον κόσμο και το σενάριο του Final Fantasy VII αλλά και την δημιουργία μιας ταινίας με τίτλο Final Fantasy VII: Advent Children η οποία και θα έκλεινε ουσιαστικά την ιστορία του παιχνιδιού.

Από την σκοπιά της αρχιτεκτονικής, το Final Fantasy VII έχει διπλό ενδιαφέρον. Πρώτον, ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται το παιχνίδι, με έναν αυστηρό, σχεδόν κινηματογραφικό τρόπο, αφήνοντας όμως την ψευδαίσθηση πώς πρόκειται για ένα Role Playing Game, και πώς ο παίκτης αποφασίζει την πορεία που θα ακολουθήσει. Θα μπορούσε κανείς να κάνει το παραλληλισμό με τα σύγχρονα κτήρια μουσείων ή με μια Mediatheque, με ένα κτήριο δηλαδή στο οποίο ενώ ο επισκέπτης πιστεύει πως ακολουθεί την πορεία την οποία ο ίδιος επέλεξε, στην πραγματικότητα ακολουθεί μια πορεία μέσα στο κτήριο η οποία έχει επιλεγεί και σχεδιαστεί γι’αυτόν.

Το Δεύτερο συνδετικό στοιχείο μεταξύ αρχιτεκτονικής και του Final Fantasy VII βρίσκεται στο χαρακτήρα και στο design της τοπογραφίας του κόσμου του παιχνιδιού και ακόμα πιο συγκεκριμένα στο πολεοδομικό σχεδιασμό της Midgar, της βασικής πόλης του παιχνιδιού. Πρόκειται για μία μεγαλόπολη σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να αναδεικνύει την μετα-βιομηχανική εποχή στην οποία εξελίσσεται το παιχνίδι, ενώ ταυτόχρονα δίνει έντονα τον χαρακτήρα της Cyber-Punk πόλης, ένας όρος που προέκυψε μέσα από τα comic και της ταινίες των δεκαετιών 80’-90’.

Η Midgar έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση με την μορφολογία, την πολεοδομία αλλά και τον χαρακτήρα της που έγινε αρκετές φορές αντικείμενο μελέτης από φοιτητές σε διάφορες αρχιτεκτονικές σχολές ανά τον κόσμο.


No comments:

Post a Comment